Regenachtig, temp. rond de 7 graden, vrijwel windstil.
Zondagmiddaguitstapje naar Elba met Rob en het hondje. Het weer valt tegen: niet echt koud maar wel steeds een bui. Je kunt zien dat er al een paar nachtvorstjes geweest zijn, bomen en struiken worden nu snel kaler. Afgezien van wat konijnenkeutels, verse molshopen en uiteraard de vele koeienflatsen van de Gallowayrunderen niet erg veel dierenactiviteit te bespeuren. Een paar ganzen vliegen over. De Galloways hebben zich teruggetrokken, de paarden heb ik helemaal nog niet gezien dit najaar.
Hier en daar is nog wel wat kleur in het veld.
Het stoort me wel dat ik niet weet welke struik het is. Wachten tot het voorjaar dan maar als alles weer uitloopt.
We hebben het snel gezien en gaan een uitstapje maken: via de veerpont Berg aan de Maas naar
natuurcentrum De Wissen bij Stokkum Belgie. Tenslotte staat het gebied Elba niet op zichzelf maar is onderdeel van het veel grotere Grensmaasgebied.
Voor Nederland vind ik veel informatie op www.maasinbeeld.nl en voor Belgiƫ is dat op www.limburgs-landschap.be

Overzichtskaartje gedeelte Grensmaasgebied: Elba aan de Nederlandse zijde vlakbij het Belgische Negenoord/Kerkeweerd.
Aan de rand van dit gebied bevindt zich Natuurcentrum De Wissen: hier vind je uitgebreide infocentrum over de Maas: de rivier wordt gevolgd van bron tot monding en je kunt het Maaswater letterlijk ervaren.
Erg leuk ook om hier met kinderen heen te gaan.Er draait ook een prachtige film over de rivier, hier een kort fragment daaruit: http://www.dewissen.be/images/maasfilm.mpg
Verder huisvest De Wissen het Vlechtwerkmuseum: de plaats Stokkum was ooit een bloeiend centrum van vlechtnijverheid. Stokkem had al in 1244 stadsrechten en bezat een belangrijke burcht. In het dorp zijn nog wat resten van de stadsmuren te vinden.
In de uiterwaarden langs de Maas werden wilgen geplant. Wilgentenen, ook wel Wissen genaamd, werden volop gebruikt voor het maken van manden.
Ook nu nog zie je als je door het gebied loopt veel wilg langs de Oude Maas, altijd nog gebruikt voor de mandenmakerij.
In De Wissen worden regelmatig demonstraties en cursussen Mandenvlechten georganiseerd.
Elke zomer op de zg. smokkelmarkt in Stokkem is veel te zien van de vlechtwerktraditie, de huizen zijn versierd met vlechtwerk en er zijn demonstraties.
Tot ongeveer 1740 stroomde de Maas langs Stokkem richting Oud Dilsen. Later verlegde de rivier nog een aantal keren haar stroom en Obbicht, gelegen vlakbij Grevenbicht, kwam aan de andere kant van de Maas te liggen. Het zogenaamde eiland tussen de Oude Maas en Nieuwe Maas werd Negenoord genoemd. Een verklaring van deze naam kan zijn: een oord of oortje was een koperen munt, een vierde stuiver. Tijdens het Franse bewind werd het eiland - voormalig kloosterbezit - verkocht voor het luttele bedrag van negen oortjes.
Het gebied werd decennialang gebruikt als landbouwgebied.
Na tientallen jaren van grindontginning ontstonden in Negenoord verschillende grote en diepe plassen.
De Belgische natuurorganisatie Limburgs Landschap kreeg in 1996 het beheer over het deelgebied Kerkeweerd en in 2011 werd er nog 151 ha. aangekocht van de gemeente Dilsen-Stokkum, zodat Negenoog-Kerkeweerd nu een groot natuurgebied is.
Meteen werd gestart met de begrazing door Konikpaarden en Gallowayrunderen. Deze dieren die helemaal zelfredzaam zijn, zorgen er voor dat er een mooie structuur ontstaat in het landschap: open plekken, bosjes en grote delen waar allerlei soorten kruiden zich kunnen ontwikkelen.
De Konikpaarden zijn niet al te schuw, eigenlijk ook wel wat nieuwsgierig. En dan zie je ineens dat de manen vol zaaddozen van de Grote Klit zitten. Die zijn goed zichtbaar omdat ze tamelijk groot zijn; ik denk dat er nog wel meer zaden in zullen zitten. Zo zorgen de dieren mee voor de verspreiding van zaden!
Kerkeweerd is een van de meest soortenrijke gebieden van het Maasdal. Er komen bijna 400 plantensoorten voor en veel bijzondere insecten: kleine parelmoervlinder, blauwvleugelsprinkhaan, zuidelijke heidelibel en bruine korenbout. Het gebied is in alle jaargetijden de moeite van een bezoek zeer waard. er wordt dan ook veel gewandeld en er wordt ook veel gebruik gemaakt van de fietspaden die om het gebied heen zijn gelegd.
Er is zelfs de mogelijkheid in de zomer een kampeervlot te huren: kamperen op het water in dit prachtige gebied. Dat lijkt me wel wat!