zondag 9 maart - bijna 21
°C
Vast weer een record vandaag, deze temperatuur. Het is met een dun vestje aan haast nog te warm.Het is overal druk met wandelaars en fietsers.
Eerst een rondje gelopen met mijn begeleider Leon om te kijken of ik goed bezig ben op mijn natuurplek. Leon blijkt er heel tevreden over te zijn, dus gewoon zo doorgaan en goed verslagleggen.
Daarna over het wandelpad richting Obbicht gelopen en vanaf die zijde het gebied Elba weer binnengelopen. Het valt me op dat op dat eerste, vrij smalle stuk langs de Maas erg veel rommel ligt: veel plastic en ander afval. Een deel komt vast met het water mee als het hoog staat, maar er lijkt toch ook wel gedumpt afval bij te liggen. Zou niet gek zijn als er eens een opruimactie komt.
Aan de overkant van het water zie ik de Galloway 's lopen. Eerst vraag ik me af hoe ze daar komen, maar dan snap ik het: het zijn de dieren van Negenoord, het Belgische natuurgebied aan de andere oever van de Maas. Ze lopen lekker een beetje door het water.
~ Het lijkt wel een zomerse dag!
Daar krijg je dorst van!
Aan de linkerzijde van de rivier ligt het Belgische natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd.
Met deze temperaturen komt er van alles in bedrijf: ik probeer een aardhommel te fotograferen maar die kruipt snel in een holletje in de grond.
Ze gebruiken vaak oude muizenholletjes en kunnen dan een behoorlijk volkje ontwikkelen.
Wel vind ik onder een stuk hout een heleboel leven: slakjes, een gekrioel van kleine en grotere regenwormen, pissebedden.
Leuk, beestjes zoeken. Net als vroeger. Wel 1 verschil: als kind ging je er lekker in zitten rommelen met een stok en stopte je alles in een potje. Om alles thuis dood te laten gaan.
Nu laat ik ze lekker liggen en leg het stuk hout weer op z'n plek.
En ik ben heel benieuwd wat hier aan het opkomen is.
Op een zonnig plekje is het ineens heel bedrijvig: wolfspinnetjes springen overal rond. Dit spinnetje maakt geen net, maar bespringt de prooi en verlamt deze met een beet.
Sommige soorten maken wel een draad, die ze gebruiken als een soort lifeline: om niet diep te vallen en om de weg terug te kunnen vinden. Ook gebruiken mannetjes de lijn van een vrouwtje om haar te kunnen vinden voor de paring.
Wolfspin, foto van een natuurwebsite. Er zijn uiteraard veel soorten, de geslachtsnaam is Pardosa.
Grappig als je eenmaal opmerkzaam gemaakt bent: nu zie ik ze in mijn tuin ook. Dit hele project Eigen Natuurplek is dus een groot leerproces. Heerlijk vind ik dat!
Er begint van alles op te komen: duizendblad, brandnetel, en het speenkruid bloeit nu toch volop. De planten blijken zich toch aardig te kunnen handhaven bij het graasgeweld van de Galloway's en de Konikpaardjes.
Tijd voor brandnetelsoep:
Een gezonde voorjaarssoep die je lichaam zo aan het eind van de winter goed doet: brandnetel bevat veel vitamine C maar ook vitamine A en B, mineralen en antioxidanten.
Brandnetel, Urtica, helpt om het lichaam te zuiveren, stimuleert de afvoer van afvalstoffen. ook bij reuma en jicht kan brandnetel ondersteunende werking geven.
De familienaam Urtica komt van het latijnse woord 'uro' wat 'ik brand' betekent. Dat verwijst uiteraard naar de brandhaartjes die bovenop de bladeren zitten en bij aanraken een branderig gevoel geven. Bij sommige mensen levert het zelfs heftige reactie op zoals rode bulten of blaartjes.
Brandnetelsoep maken is heel simpel:
Pluk flink wat jonge brandneteltoppen. Dat kun je met handschoenen aan doen, maar als je de toppen van onderaf vastpakt prikken ze niet, de brandhaartjes zitten aan de bovenzijde.
Vervolgens de toppen goed afspoelen en evt. wat kleiner snijden.
Intussen in een pan wat fijngesneden ui en een teen knoflook fruiten, brandnetel en een paar fijngesneden aardappels toevoegen. Dit alles even verder laten fruiten, dan een liter water toevoegen, wat peper en een kruiden- of groentebouillontablet, (of zelfgemaakte bouillon). Het geheel aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten trekken.
Dan met de blender de soep fijnmalen. Tenslotte naar smaak nog wat peper, evt. verse fijngesneden kruiden zoals peterselie, bieslook e.d. toevoegen en een scheutje room.
Lekkere maaltijdsoep met vers brood erbij!
Nog een leuk verhaaltje over brandnetelsoep: vorig jaar had ik de soep gemaakt, toen een van mijn kleinzoontjes een dagje kwam. Ik vroeg hem of hij soep wilde eten bij de boterham. Hij keek in de pan: oma, die soep is helemaal groen, die ga ik echt niet eten hoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten